Snygga och hållbara golv
August 7, 2017
Bli golvad med rätt nyans
September 20, 2017

Dina nya trägolv är äntligen på plats i ditt hem. Det ser vackert och livfullt ut med trägolv och tillför rummet karaktär. Men hur ska du kunna behålla golvet i samma skick som det var då det var helt nytt? Det är vanligt att trägolv blir lätt repiga och slitna med tiden.
Här följer några enkla råd om hur du kan undvika dom värsta bovarna som förstör ditt golv.

Tassa dig fram

Våra husdjur som hundar och katter är inte bara våra bästa vänner utom dom har också en benägenhet att göra fula repor på trägolv med sina klor som raspar på ytan när dom går eller tumlar runt över golvet. Men du behöver inte stirra surt på din kära hund och börja planera att sätta ut en annons för att få bort din familjemedlem ur hemmet, på grund av att han repar trägolvet när han jagar sin boll inomhus. Nej, istället får du genast börja att tänka i andra banor och börja med att klippa din hunds klor istället, så att detta problem inte blir till en ökad och uppretad sinnesstämning. Men det är inte bara våra fyrbenta vänner som kan repa golvet. Du kanske har köpt nya högklackade skor och vill absolut testa dom genom att promenera fram och tillbaka på trägolvet. Stopp! Tänk
genast om. Parkera dina nya skor vid skohyllan. Om du helt enkelt måste testa nya skor med högab klackar gå bara på ytor som har en mjuk matta som skyddar ditt golv.

Golvets grövsta bovar

Golv behöver skugga

Solen sinar på det nya golvet genom fönstret. Det ser vackert ut, men det vackra är en fara för ditt golv. Att låta ett trägolv vara för exponerad för solens strålar kommer med tiden att bleka dina golv och då får man ett trist trägolv som har tappat helt sin lyster. Första hjälpen till detta problem blir att du får dra ned persiennerna när solen kikar in. Men du behöver ju inte dra för helt, utan kan försöka att skifta på persiennen så att det blir en välbehövlig skugga för golven i rummet. Det hela kanske verkar överdrivet, men det är nämligen så att trägolv kommer på sikt att torkas ut av solen.

Rent och snyggt

Att bibehålla sina trägolvs fräschör handlar mycket om hur du bryr dig om dina golv och i hög grad om hur mycket som du städar. Ta fram dammsugaren ofta och gör golven fria från grus och annat som kan ha följt med och hamnat inomhus. Att få bort det är en riktig god tjänst till dina golv, därför att om man trampar på grus så skrapar det upp fula repor direkt i golvet.

Använd helst inte dammsugare där du sätter på ett munstycke som roterar snabbt. Det kommer trägolvet inte att uppskatta och golvet kommer att påverkas och bli sorgligt utnött helt i förtid. Om din familj är liten och du har ett begränsat antal vänner som kommer på besök, så behöver du inte alls att våt städa dina golv lika ofta. Då kan du ta det lugnt och ta fram moppen en gång i månaden och istället vara flitig med att dammsuga.
Det allra bästa är att våt städa ett område i taget och att inte förhasta och svepa med moppen på större områden i all hast. Moppen får heller inte vara droppande blöt utan det räcker hellre bara att den är lätt fuktig. Var sparsam med rengöringsmedel och det är alltid bra att städa trägolv med ljummet vatten och lite såpa.
Vid vaxat trägolv ska du inte ta fram ångtvätten, det kan förstöra ytan. Kontrollera alltid ordentligt innan om golvet är helt innan du far fram med ångtvätten på golvet.

Dränering Stockholm | Få bra prisförslag på Dränering‎