Golvets grövsta bovar
September 13, 2017
Häng med bland golv trender för framtiden
September 27, 2017

När du ska köpa nya golv måste du veta vilka rum som berörs och ha kunskap om vilka golv som tål olika slitage. Ett kök och hall måste ha tåliga golv, därför det är i sådana rum som brukar vara rejält använda av både dig och andra familjemedlemmar. Det andra som är bra att tänka över är om golven är lättskötta och om färgnyanserna kommer att fungera i det utvalda rummet.

Mörkt eller ljust golv?

Om du bor i en liten etta med en hund, så är det allra bäst draget för dig att välja ett ljust trägolv. Det ger nämligen en illusion av att rummet blir större. Mörkare trägolv passar allra bäst i stora hus eller lägenheter. Den mörka nyansen skapar en elegant och hemtrevlig karaktär till rummet.
Vanligtvis så brukar vi skandinaver inreda mycket med den vita färgen i möbler och det är många som har kritvita väggar. Att blanda det vita med mörka golv skapar en oemotståndlig skönhet och lugn som behövs i våra stressiga liv. Miljön bidrar i stor grad till människans sinnesstämning. Tänk på att inte blanda för många olika färger in i inredningen och i dina golv. Det skapar en rörig känsla och man kan lätt känna sig stressad över för många färger i ett rum. Starka färger är inte förbjudna men dom måste kombineras på ett smakfullt sätt. Inte en helt lätt balansgång för den som inte har det som kallas för känsla och smak. Om du skulle känna dig minsta osäker i den processen så kan du kontakta en inredare.

Kära trägolv

Trägolv är den vanligaste typen av golv som de allra flesta vill ha eller till slut väljer. Med åren kommer ditt trägolv att åldras med behag. Det hela beror förstås på om du tar god hand om ditt golv. Trägolv passar perfekt i alla rum. Men det finns ett rum som inte alls är lämpligt att installera vårt kära trägolv. Det är så klart badrummet. Andra kritiska rum är köket. Där behöver man ett trägolv som klarar tuffa tag som stötar och fläckar. Därför är det optimala att välja ett trägolv som till exempel ett robust träslag som vi finner i ek eller bok. Välj ett vatten avisade trägolv och installera även en fuktspärr som kommer att skydda ditt golv i köket.
Ett golv som björk blir allt för svagt att välja till ett kök. Björk passar bäst till sovrum där golvet inte slits på samma sätt som i ett kök.

Ytbehandling

Vissa trägolv kommer helt behandlade och klara för att användas så fort som man har lagt ut det. Ett oljat golv är inte det allra bästa när det handlar om fläckar och smuts. Då man ska lägga ut ett golv för köket så blir ett lackat trägolv helt perfekt. Det är vatten avstötande och det gör det betydligare enklare att städa upp efter sig. Lack kommer också i olika egenskaper som kommer att framhäva dina golv på olika sätt. Hör dig för vilket lack som passar till dina golv. Så att golvet inte blir skinande som en skridskobana en solig vinterdag. Men om det är den effekten du är ute efter så har du lyckats. Glans i lacken finns i olika grader och där får man anpassa efter personliga önskemål och vad som faktiskt passar in i rummet. Sedan är vissa lack starkare. Ett kök kräver det hårdaste lacket
om det ska kunna hålla, medans ett sovrum kan nöja sig med ett svagare lack. Det allra bästa är att du anlitar ett proffs som kan lacka ditt golv så att ytan blir så perfekt jämn som det ska vara.